2 Temmuz 2008 Çarşamba

Sınıflar


Tarafınızı seçtiniz. Irkınızı da seçtiniz. Hiç ayrıntıya girmiyorum; karakterinizin erkek yada dişi olmasını(erkek ve dişi karakterlerin güç, can puanı, silah ve büyü becerisi diye en ufak farkları yok. Dişiler genelde daha göze hoş görünüyor o ayrı konu..) ve adını da seçtikten sonra karakterinize bir CLASS yani sınıf seçmek gerekiyor. WOW şuanda warrior, paladin, rogue, hunter, druid, priest, mage, warlock, shaman olmak üzere 9 seçilebilir sınıfa sahip.

Sınıflar; hasar vermek, desteklemek(tedavi ve güçlendirme büyüleri-özellikleri), kalabalık kontrolü (Zindanlar ve Akınlar’da oldukça gereken bir özellik), siper olmak(TANKlamak tabir edilir oyun içinde) gibi bazı görevleri üstlenmeye uygundur. Bununla beraber bazı sınıflar birden fazla rolü oynayabilirler. Bunun için bu yönde “özelleştirilmeleri” gerekir. Sonuçta oynayabilecekleri rollerden birini diğerinden daha iyi oynar hal alırlar yada iki rolü yarı yarıya iyilikte oynayan hybrid-melez bir hal alırlar.

WARRIOR
Savaşçı. Büyüden hiç anlamaz. Klasik tank sınıfı. DPS yapan, hasar verme üzerine ustalık puanlarını dağıtmış olanlara da rastlanır ve iyi de vururlar hani.. Ama warrior öncelikle TANK’tır benim gözümde. Raidin canını arttıran, düşmanı yavaşlatan destek özellikleri yanında Meydan okuma-tahrik etme (Taunt-challenging shout) gibi anında agro üretme-agro çekme yetenekleri ile canavarları kendi üzerinde tutma konusunda donanımlıdır. DPS warriorların agro üretmeyen saldırıları ve rakibin iyileşmesini %50 azaltan saldırıları çok kıymetlidir.

PALADIN
Ermiş savaşçı denebilir. Diablo oynayıp paladini sevdiyseniz bu paladinden aynı şeyi beklmeyin. Ben bekledim sonu hüsran oldu. Yine de cüce paladinimin kalbimdeki yeri apayrıdır. Paladin hybrid-melez bir sınıftır. Üç farklı rolde oynayabilir. Seçiminizi ona göre yapmak gerekir. Tedavi(Holly)-Tank(Protection)-Hasar(Retribution). En başarılı olduğu konular tedavi-destek ve tanklık. Damage(Hasar) konusunda üst kalite eşya ve silahlara diğer bütün sınıflarda daha çok bağımlı ki bu kötü..
Holly(kutsal) paladinler en iyi healer(tedavici-şifacı) sınıfıdır benim gözümde. Tedavi büyüleri en az AGRO üreten sınıf paladin sınıfıdır ki bu değerli bir şey..

ROGUE
Kısaca Ninjalar diyebilirim bir şeye benzetmek gerekirse. Silahlarında zehirler, düşmanlarını geçici süre etkisiz hale getirebilme yetenekleri.. Görünmez hareket edebilme kabiliyeti.. İki ellerinde birer hançer-gürz-kılıç ile çok süratli saldırılarını yaparlar. Düşmana arkadan vurduklarında çok daha fazla hasar verebilirler. Kısa sürede çok yüksek hasar verebilmelerine karşılık zırh tipleri –deri zırh- olduğundan hasara çok dirençli oldukları söylenemez. Yine de 5 dakikada bir kullanabildikleri özel kaçış yetenekleri ile vurkaç ustaları oldukları söylenebilir.

HUNTER
Avcı. Yanında sürekli bir hayvan gezdirebilen 2 sınıftan biridir. WOW da en çok hunter vardır desem yeridir. Oynaması bence ve pek çok arkadaşımca en kolay sınıftır. Ustalaşmak ise cidden ayrı bir konu hehe.. Level 10 olduğunuzda birkaç özel Hunter Görevi ni yaparsınız ve “hayvan ehlileştirmeyi” öğrenirsiniz. O andan sonra çevrenizdeki “BEAST” ibaresi taşıyan yaratıklardan bir tanesini kendinize yoldaş alabilirsiniz. Hunter bir HASAR(DPS) sınıfıdır. Kısıtlı CC(crowdcontrol-kalabalık kontrol) yeteneği olan TRAP(tuzaklar. BUZ tuzağı genellikle) ustalaşılması gereken bir yetenektir. Hunter tüfek-yay-crossbow(tataryayı) kullanır. Silahşördür kısacası. Hayvanını düşmana salar ve hayvan canavarı tanklarken Hunter mermileri-okları düşmana yağdırır. Bu kadar. Hızlı level atlar-kolay level atlar. Kolay öldürür. Hayvanınızı hep tok ve mutlu, cephane çantanızı dolu tutun. Sırtınız yere gelmez.

DRUID
Hybrid-melez kabiliyetli bir diğer sınıf. Tank-healer-DPS olabilir. Druid level 10’da (özel druid questi ile)Ayı form özelliği ile tank halini alır. Level 18-20 gibi Kedi(panteri andırır aslında) Form özelliği ile Rogue gibi bir DPS kazanır. 20 olana kadar Fok formu ile suda nefes alma ve daha hızlı yüzme kabiliyeti de almışsınızdır. Level 30 olunce Travel form alınabilir. Bu karadaki yolculuk hızınızı çok arttır(Bütün sınıflar ilk Atlarını-bineklerini level 40 olunca alabilir. Karada hareket hızını %60 arttırır binekler. Level 30 da Travel form bir nimettir. ) Level 40’ da Druid Moonkin Form alabilir eğere Balance(Büyü yaparak savaşmayı seçen yetenek ağacı) yolundan giderse(aranot:Moonkin yani büyücü druidlerin genelde mana sorunu vardır ve tazeleme içeceklerini diğer büyücü sınıflardan daha sık içmeleri gerekir).. level 70 olunca Resto druidler(Tedavici-Şifacı yetenek ağacına puan vermiş olanlar) Tree form alırlar.. Ağaç halinde tedavi güçleri bonus alır. Level 68 oan druid Raven form alabilir. Bu diğer sınıfların level 70’de kazandığı UÇAN BİNEK alma imtiyazına denktir. Druid ile çok fazla oyun tecrübem olmadı ama oynayan arkadaşlarım druidin çok eğlenceli olduğunu söylediler hep. Ayıya dönüşmek, pantere, foka, Moonkin ve ağaca, kargaya dönüşmek… İstersen büyücü DPS ağacına puanla Moonkin dps olmak vs…

PRIEST
Rahip-rahibe. Caster DPS yada Holly Healer olabilir. Tedavi ve destek güçleri yanında hasar rolüne puan vermiş rahipler de vardır. Tedavi güçlerini kullanmayı bilen bir holly priest her parti ve Raid için bir nimettir. Dps rolü oynayan Shadow(DPS yetenek ağacı shadow’dur.) priest hasar vermek konusunda çok iyidir. Ayrıca shadowpriest gurubu için MANA pilidir. Shadowpriestin hasar büyüleri dostlarına belirli bir miktar mana akışı sağlar. Bu önemli bir destek özelliği olarak saygı görür. Priest ile level atlamayı level 40 olana kadar çok can sıkıcı buldum. Bu benim fikrim. Ancak ondan sonra Shadowform devreye giriyor ve rahatça öldürmeye başlıyorsunuz. Ayrıca leveli ne olursa olsun shadowpriest yanında mümkün olan en iyi WANDı taşımalı(WAND: sihirli değnek. Büyülü tabanca olarak düşünün. Mermisi bitmeyen tabancadır WAND. Sadece büyücüler kullanabilir.)

MAGE
Mage.. Klasik büyücü.. DPS deyince mage. CC deyince mage.. WOW un en kıymetli sınıfı denebilir. Mage her guruba lazım. Her guruba bir Tank gerekir. Her guruba bir Healer gerekir. Her gurup bir MAGE İSTER! Mage, ateştopu, ayazmızrakları, arcane misil gibi büyüleri yanında AOE(Area of Effect= “Alan etkili” manasında kullanılabilir.) hasar ve düşmanı kısa süre hareketsiz kılma büyülerine sahiptir. Ayrıca bir düşmanı 20/30 saniye süre için KOYUN-Kaplumbağa-DOMUZa dönüştürüp etkisizleştirebilir ki bu çok çok faydalı bir CC özelliğidir. Kendi yemek ve içeceğini üretebilir.. Daha ne olsun..

WARLOCK
Karşı tarafın nefret ettiği sınıf.. İlk öldürdükleri sınıf hehe.. Warlock Gölge ve yozlaşma-çürüme büyücüsüdür. Gölgeyi ve ateşi kullanır.. ve FEAR(Korku)..
Warlock çeşitli levellerde farklı iblis tiplerine komuta etme gücünü kazanır. Yanında sürekli bir savaşçı PET(hayvan: iblis yoldaşlar için de “pet” terimi kullanımı yaygındır.) gezdirebilir. Warlok anında hasar veren büyülerden çok “zaman içinde hasar veren”DOT (DOT: damage over time) büyülere sahiptir. Bir nevi zehir-hastalık gibidir warlok büyülerinin çoğu.. Adama attığınız büyü 15-30 saniye boyunca her saniye yada her birkaç saniyede bir adamdan bir miktar can düşürür. Warlok ileri levellerde bir hedefe 4 DOT büyüsü atabilir ve warlok hedefi tarafından öldürülse bile DOTlar işlemeye devam eder. Warlok FEAR kullanarak hedefini dehşet içinde etrafta kontrolsüzce koşturabilir. Bu warloktan nefret edilmesinin en büyük sebebidir. FEAR… Fear+DOT+DOT+DOT+DOT+Fear.. rakip size dokunamadan onu öldürmek mümkün. Bu nedenle Warlok FEAR mekaniği çok zayıflatıldı denge adına.. Yine de warlok en yüksek cana sahip Caster ve DOTları ile RAidlerde-Büyük canavar kavgalarında aranan bir dps sınıfı. Mage kadar popüler olmasa da güçlüdür. CC yönü CC yeteneği olsa da zayıf bulunur..

SHAMAN
Bir başka Hybrid sınıf. DPS ve HEALER.. Melee DPS(kılıç-balta gibi “Melee” yani vücut teması menzilindeki silahlarla dps) yada Ranged DPS(Menzilli-uzaktan dps. Şaman büyüleriyle) yada Restoration(HEALER= ŞİFACI). Şaman oyun tecrübem level 3’e kadar(!) olduğundan pek bir şey söyleyemem. Ama ELEMENTAL denen devleri belli sürelerle yanlarında savaşmaya çağırabilmelerini hep ilginç bulmuşumdur. Ayrıca DPS rolü oynayan şamanlar çok iyi hasar gücüne sahiptirler. Yine de bu AGRO yönünden biraz sakıncalıdır. Şaman agrosunu çok dikkatli takip etmek zorundadır. Healer şamanlar gözümde yıldızdır. Chain Heal aynı anda birkaç kişiyi iyileştiren zincirleme tedavi büyüsüdür ve harika bir şifacı yapar şamanı.

Hiç yorum yok: