2 Temmuz 2008 Çarşamba

Zindan(Dungeon)

Agro denen şeyi kavramak bence çok önemli. İlk karakterim level 60 olup Raidlere(Akın-Baskın. 6 ve daha fazla oyuncunun aynı gurupta bir araya gelmesi bir RAID kurulması demektir. Büyük “Raid Özel” Zindanlar vardır.) başlayana kadar Zindanlarda benim gibi “yeniyetme-çömez-acemi-Noob-newbie”olan arkadaşlarımla az acı çekmedim hehe. Kazandığımız wow parası hep zırh ve silahların tamirine gitti desem yeridir. Ne zaman ki Raid yapan bir guilde(Guild-Lonca;oyuncuların bir araya gelip oluşturduğu takımlar-klanlar olarak adlandırılabilir) katıldık AGRO neymiş o zaman öğrendik.

Agro, basitçe, savaşmakta olduğunuz Canavarların sizlere karşı duyduğu nefret miktarıdır. Kimden daha çok nefret ediyorsa Canavar ilk önce ona saldırır. Kavga-COMBAT başladığında artık oyunun AGRO sistemi hesaplamalara başlar. Yapılan her büyü, içilen her tedavi iksiri yada bandaj, yapılan her vuruş yapan kişi adına AGRO üretir.
WOW da genelde TANK olarak adlandırılan sınıflar ve bu sınıfların TANK özelliklerine puan verilen TANK yetenek ağaçları vardır. TANK, basitçe canavarların nefretini nefret-AGRO üreten özel vuruş ve yetenekleri ile üzerinde tutup bütün hasarı üzerine alır(tank iyi bir tanksa ve gurup agro nedir biliyorsa genelde sorun çıkmaz hehe- genelde..). Tanklar hasara dayanıklı sınıflardır. Büyücü yada Rogue çabucak hasar karşısında düşerken tank çok daha uzun süre hayatta kalır. Bir de TEDAVİ eden-HEALER bir sınıf tankı sürekli destekliyorsa varın siz düşünün. Tank gurubun can puanı-zırh puanı- savunma puanı düşük üyelerini düşmanın ilgisinden uzak tutar ve onlar da işlerini-DPS(damage per second- yani HASAR verme görevi- Allah ne verdiyse vurma işi diyelim…) yaparak canavarı en kısa sürede indirmeye çalışırlar.
Canavarların tanka vurması iyidir. Canavarlar tanktan başkasına vuruyorsa bu kötüdür.ÇOK ama çok kötüdür. Gurubu wipe-bütün takımın kavgada ölmesi olayı(silinmek-ezilmek-üzerinden geçilmek denebilir hehe)- eder.
WOW, ADDON-MODE denen yardımcı programlar kullanımı ile epey kolaylaşmış bir oyundur. Oyuncular AGRO izleme programları ile tankın ve diğer gurup üyelerinin canavar üzerindeki agro durumlarını izleyebilmektedir. Ve tankın agrosu altında kalmak şartıyla sorunsuzca canavarlar kesilebilmekte. ADDON- Mode konusunu ileride açacağım.

Zindan.. Wow’da dışarıdaki görevleri yapmanın ötesinde bir de Zindanlar var. Bunları güçlü düşmanların Kaleleri-İnleri-sığınakları gibi düşünün. Dış dünyada normal mağara ve sığınaklarda yaşayan Düşmalar olsa da Zindanlardaki Düşmanlar çok daha güçlüdür. Dışarıda sizden 2 Level büyük bir ayıyı rahatça indirebilirsiniz. Ama Zindanda sizden 2 level düşük bir canavar canınıza okuyabilir. Zindan Canavarlarının büyük bölümü Elit statüdedir. Zaten üzerlerine tıkladığınız anda dış dünyadaki karakterlerin portre çerçevelerinden farklı(portre çerçevesine bir ejderha yılan gibi dolanmış) olduklarını görürsünüz. Canları daha fazladır ve daha sert vururlar.
Zindanlara (1 tane)Healer+(1 tane)Tank+(3 tane)DPS sınıfları ile girmek akıllıcadır. Zindanların çoğu 5 kişiliktir. 10 kişilik-20 kişilik-25 kişilik-40 kişilk zindanlar da olmasına karşılık 5’likler çoklukta.
Bu konuya yeri geldikçe geri dönerim..

Hiç yorum yok: